Liv på Jorden?

Selvfølgelig er det liv på Jorden. Det vet vi jo, siden vi befinner oss her. Men hva med de som betrakter Jorden utenfra? Vil de kunne observere at det eksisterer liv her?

I sommer har jeg skrevet en del om romfart som en del av sommerjobben min hos Institutt for teoretisk astrofysikk. Foreløpig har jeg skrevet utkast om utforskningen av Månen, Mars, Venus og Merkur. Og i den prosessen kom jeg over en morsom sak: Romfartøyet Venus Express går for øyeblikket i bane rundt Venus. Og én av de mange tingene dette romfartøyet skal gjøre, er å se om det kan observere liv på Jorden fra avstand (!). Det høres kanskje banalt ut, men ikke når man tenker på at Jorden ser ut som mindre enn én piksel i kameraene til Venus Express. Skal vi ha noe håp om å finne liv på andre planeter, må vi i alle fall kunne observere at det er liv på Jorden sett fra Venus!

hvordan kan man observere at det finnes liv på en annen planet?

Ved å observere Jordens atmosfære har Venus Express funnet ut at den inneholder vann- og oksygenmolekyler. Men det finner man også i Venus sin svært ubeboelige atmosfære, så det sier oss ikke noe særlig om muligheten for liv på planeten. Derfor skal forskerne nå se på den infrarøde strålingen fra grønne planter. Dessverre har det ikke kommet noen nyheter på dette området siden 2008 (så vidt jeg har funnet ut), så det er bare å vente!

venus express - jordens atmosfære

Molekylene i jordens atmosfære observert av Venus Express.

Hovedbilde: Pexels

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.