Dag 13 + 14 i L.A.: Andromedagalaksen!

Her er det endelige bildet mitt av Andromedagalaksen!

De siste dagene har gått i ett. Jeg har observert Andromedagalaksen med 16″-teleskopet om natten og jobbet med datareduksjon på dagtid. Det har blitt lite søvn – bare to timer den siste natten før presentasjonen av prosjektet! Nå er heldigvis presentasjonen overstått (det gikk helt greit) og hun jeg delte rom med har reist, så nå kan jeg slappe av for meg selv på rommet med litt blogging 🙂 Selv reiser jeg hjem igjen tidlig søndag morgen.

I forrige innlegg omtalte jeg første natten med fotografering av Andromedagalaksen. Den andre natten tok vi bilder med lukkertid på 480 sekunder. Dette settet med bilder ble mye bedre fokusert enn bildene tatt natten i forveien, så jeg endte opp med å ikke bruke bildene fra første natten i det hele tatt. Planen var egentlig å kombinere alle sammen for å få et best mulig bilde.

Så la oss gå direkte videre til bildet jeg har tatt av Andromedagalaksen, først slik bildet så ut originalt og deretter slik det ser ut etter at jeg har redigert det:

M31-original

Det var utrolig gøy å se hvor bra bildet faktisk ble!

Neste natt tok vi bilder av Andromedagalaksen i et hydrogen-alpha-filter. Det er et filter som bare slipper gjennom én bestemt bølgelengde. Poenget med det er å kunne se om det finnes såkalte HII-regioner i Andromedagalaksen. Dette er store skyer hvor en stor mengde stjernedannelse har skjedd. Men dessverre fikk vi ikke kjørt på med lang nok eksponeringstid til at det ble noe bra.

Ellers nevnte jeg såvidt i forrige innlegg at jeg også hadde tatt bilder av seks stjerner. Akkurat det orker jeg ikke å skrive om nå, for jeg har lyst til å sove – selv om klokken bare er halv seks. Jeg må stå opp før kl. 04 i morgen for å rekke flyet hjemover! Kanskje jeg skriver litt om stjernene og hva som var poenget med de når jeg sitter på flyet 🙂

Hovedbilde: Meg

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.