Her kommer første sniktitt på Andromeda-observasjonene mine!
Ettermiddagen
Dagen begynte med å bearbeide bildene jeg tok av Andromedagalaksen (M31) natten i forveien. Det ble mye teknisk styr fordi vi brukte annen metode enn vi (og ikke minst instruktøren min) har gjort tidligere og vi fant ut at vi må ta noen flere bilder med lenger eksponering for at bildet skal bli ordentlig bra. Så jeg er ikke i nærheten av å ha gjort så mye jeg hadde håpet å gjøre denne dagen. Den gode nyheten er at PowerPoint-presentasjonen min er så godt som ferdig. Mangler de essensielle bildene og grafene riktignok …
Bilde av Andromedagalaksen etter første natt med observasjoner (eksponeringstid på 120 sekunder):
Kvelden
Etter middag dro vi til 150′-solteleskopet. Der var hele solskiven projisert på et hvitt ark, slik at man kunnen se solflekkene. Så der stod vi og så på Solen mens den gikk ned. I blant fløy det et fly forbi som dannet silhuetter på solskiven, og når Solen begynte å forsvinne ble den rødere og rødere. Det var veldig kult å se på 🙂 Men jeg hadde dessverre ikke mer kameraet mitt … (Bildet ovenfor er tatt av Bob, en av instruktørene.)
Litt senere på kvelden ble jeg én av rundt femti mennesker som noen gang har sett gjennom 100″-teleskopet her på Mount Wilson Observatory. Det er stas!
Natten
Denne natten bar det tilbake til 16″-teleskopet igjen for å ta flere bilder av Andromedagalaksen, nå med en eksponeringstid på 8 minutter. Forrige natt tok vi bilder med eksponeringstid på 10 sekunder, 1 minutt, 2 minutter og 4 minutter. Men det trengtes litt mer for å virkelig kunne se galaksedisken.
Vi har koblet til et speilreflekskamera til teleskopet og bruker programmet Nebulosity til å ta bildene. Det programmet kan også brukes til mye av bilderedigeringen.
I tillegg til å fotografere med av Andromedagalaksen, tok vi også bilder av seks stjerner som tilhører hver sin spektralklasse. Siden vi vet hvilke spektralklasse disse tilhører, kan vi lage en såkalt fargeindeks som vi kan bruke til å bestemme hva slags stjerner vi ser i bildet av Andromedagalaksen. Mer om dette når jeg har gjort alt – gitt at jeg faktisk får gjort alt, da!
Hovedbilde: Robert Buchheim