Dag 7 i L.A.: Spektralanalyse & prosjekt

Morgenen

Dagen startet med å se på spektraene vi tok av seks ulike stjerner kvelden i forveien. Vi ble delt inn i tre grupper som analyserte to stjerner hver. Et absorpsjonspekter til en stjerne ser slik ut (absorpsjonslinjene er veldig vanskelig å se her, men det er altså svake sorte vertikale linjer i den horisontale stripen):

lambda-dra-line

Dette sammenligner vi med et emisjonsspekter fra en lampe med noen kjemiske stoffer i, som jeg ikke husker hva var. Linjene i dette spekteret kjenner vi bølgelengden til, slik at vi kan bruke det til å sammenligne med. Spekteret ser slik ut:

lamp-spectra

Etter en del pirking i programmene MaxIm og Excel, endte vi opp med følgende grafer for de to stjernene vi så på:

spectrum-double

Den øverste stjernen, Lambda-Dra, er en M0 III-stjerne, (rød kjempe) mens den nederste stjernen, Eta-Boo, er en G0 IV-stjerne (subkjempe). De markante spissene som peker ned fra de to kurvene, er absorpsjonslinjer. De karakteriserer ulike stoffer som eksisterer i atmosfæren til de ulike stjernene. I det øverste spekteret er det snakk om molekyler, derfor er spissene så brede. Bølgelengdene spissene fremtrer ved, kan sammenlignes med bølgelengden til kjente grunnstoffer. I den nederste grafen har vi, fra høyre, grunnstoffene H (hydrogen), Ca (kalsium), Mg (magnesium) og Na (natrium).

Ettermiddagen og kvelden

Prosjektuken nærmer seg og det er på tide å bestemme seg for hva man har lyst til å gjøre! Derfor var denne ettermiddagen dedikert til å la astronomene som leder programmet snakke om hvilke muligheter som finnes og komme med forslag. Jeg visste allerede at jeg hadde lyst til å jobbe med galakser og hadde flere forslag jeg likte etter å ha lest masse om galakser. Men nå har jeg klart å bestemme meg for én idé!

Om kvelden hadde vi ikke annet program enn å skrive ferdig prosjektforslag til observasjonsprosjekt. Forslaget ble sendt til alle astronomene slik at vi kan få tilbakemelding på om prosjektet er gjennomførbart. Det blir spennende å høre hva de sier om forslaget mitt! Jeg kan legge ut en full beskrivelse når forslaget er godkjent og i boks 🙂

Hovedbilde: Meg (gjelder alle bildene)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.