Dag 3 i L.A.: Solspekteret, 150′-teleskopet, optikk & variabelstjerner

I dag var en ny tettpakket dag!

Morgenen

Dagen begynte med å snakke ferdig om kromosfæren til Solen og fortsatte med koronaen og Solens magnetiske syklus. Jeg skal ikke gå mer inn på det her, siden det er andre ting vi har vært igjennom som er mer interessante å skrive om. Vi går igjennom så utrolig mye i løpet av én dag og det er så lite fritid, at jeg kan ikke skrive ordentlig om alt sammen.

Videre gikk vi over til å snakke om spektroskopi. Spektroskopi er en målemetode som brukes i astronomien. Jeg skal ikke gå så mye inn på detaljene. Det man ender opp med er et spekter for lyset til f.eks. Solen. Solens lysspekter ser slik ut:

Solens spektrum. Figur: Wikipedia

Metoden går ut på at atomer kan absorbere og sende ut (emittere) elektromagnetisk energi. Hvert grunnstoff kan ta opp og sende ut elektromagnetisk stråling i bestemte bølgelengder som er karakteristiske for stoffet. Slik kan man se ut fra lysspekteret hvilke grunnstoffer som er tilstede i f.eks. Solen.

De mørke linjene i spekteret er spektrallinjer – de kalles Fraunhoferlinjer når man snakker om solspekteret – kjennetegner ulike grunnstoffer. Noen linjer er svært fremtredende og er markert med egne navn i illustrasjonen ovenfor. Linjen C er veldig kjent og er hydrogen (les mer om navn og elementer på Wikipedia). Ved å se hvilke spektrallinjer som «mangler» i et spekter, kan vi si noe om hvilke grunnstoffer som er til stede i Solen.

Deretter besøkte vi 150’-teleskopet som er et soltårn (nedenfor). Det fungerer ikke i noen særlig grad lenger, men det var gøy å se uansett. Både Einstein og Stephen Hawking har vært på besøk der. Dessverre er gjesteboken som Einstein signerte blitt stjålet, men den nyeste gjesteboken med Hawking sitt fingeravtrykk er der fortsatt og jeg tok selvfølgelig bilde av den 😉

photo_264

150′-teleskopet.

photo_265

photo_266

Solflekker på solskiven!

photo_267

Fingeravtrykket til Stephen Hawking!

Utsikten oppoever fra innsiden av tårnet.

IMG_4289

En liten del av solspekteret.

Ettermiddagen

Ny forelesning. Først snakket vi om teleskopet. Et teleskop består av en drivmotor i tillegg til selve optikken. Drivmotoren må kunne gjøre tre ting:

  1. Peke på ønsket objekt
  2. Følge objektet man ser på over himmelen ettersom tiden går.
  3. Holde objektet man ser på i samme posisjon på detektoren hele tiden.

Når det gjelder selve optikken, er man ofte interessert i å snakke om hvor kraftig et teleskop er. Da er det tre forskjellige ting man kan snakke om:

  1. Lysinnsamlingsevne: Dette er den viktigste karakteristikken til et teleskop.
  2. Oppløsningsevne: Man ønsker høy oppløsning for å kunne skille mellom nærliggende objekter.
  3. Forstørrelseskraft

Videre snakket vi om CCD-kamera og CCD-brikker (CCD = Charged Couple Device). Et CCD-kamera kobler man til teleskopet for å ta et bilde av det man ser på.

Deretter tok vi en rask tur innom Snow-solteleskopet igjen. Der så vi på fargespekteret til Solen og kunne se nulte, første og andre orden. Nulte orden er helt hvit, mens de høyere ordenene viser det synlige spekteret. Fargene blir mer og mer smurt utover når man går til høyere ordener.

IMG_4344

Lysspekter i taket 🙂

Når Solen forsvant stakk vi innom 60″-teleskopet, som er et veldig kjent teleskop og som vi er så heldige å få bruke neste uke. Jeg vil skrive om og vise frem teleskopet da.

Kvelden

Om kvelden dro vi til 16″-teleskopet for å ta bilder av variabelstjernen RR Lyrae i stjernebildet Lyren. En variabelstjerne er en stjerne som varierer i lysstyrke over tid, i et visst intervall. Vi tok bilder av den med jevne mellomrom over fire timer, slik at vi neste dag kan bruke bildene til å få tegnet en lyskurve for stjernen. Det gikk nok så fort å sette opp teleskopet i riktig posisjon og med riktig fokus, og deretter var det bare å la teleskopet og CCD-kameraet gå av seg selv, mens vi sov 🙂

photo_270

Filtere man kan sette på teleskopet, et såkalt UBVRI-filter. U = ultrafiolett, B = blå, V = «visible»/grønn, R = rød, I = infrarødt. Vi brukte V-filteret.

I dag (dagen etter) har vi analysert bildene! Mer om det i neste innlegg 😉

Hovedbilde: NOAO/NSO/AURA/NSF

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.