Dag 1 i L.A.: 16″-teleskopet

Mount Wilson Observatory består av en rekke teleskoper, og i dag besøkte vi det første i rekken.

Man kan nesten ikke stå et eneste sted på Mount Wilson uten å få øye på en kuppel. Observatoriet har tre solteleskoper: soltårn på 60 fot og 100 fot, samt Snow Solar Telescope. Her finnes også Infrared Spatial Interferometer (ISI) er et interferometer bestående av tre 65″-teleskoper, samt CHARA Array som er et optisk interferometer. I tillegg finnes det optiske teleskoper i størrelsene 16″, 24″, 60″ og 100″.

photo_255

Kart over området.

I løpet av programmet jeg er med på, skal vi besøke og få prøve ut flere av teleskopene som finnes her. Først ut er 16″-teleskopet, som vi skal besøke flere ganger denne første uken.

Planen i går kveld var å ta en titt gjennom teleskopene med øynene, før vi i dag skal bruke et CCD-kamera til å fotografere noen himmelobjekter, slik at vi kan se hvor forskjellig objektene ser ut i de to tilfellene. Men dessverre var det for det meste overskyet i går, så det ble ikke noe av 🙁 Innimellom var det skyfrie områder hvor man kunne se noen stjerner, som astronomer kaller for «sucker holes», fordi innen du rekker å peke teleskopet ditt mot et slikt området, har skylaget sannsynligvis flyttet seg slik at du ikke ser noe som helst.

Men det ble et lite besøk inn i kuppelen hvor teleskopet står likevel. Vi åpnet kuppelen litt slik at vi fikk se hvordan det gjøres. Teleskopet kan da se på himmelen gjennom åpningen.

Forhåpentligvis blir det skyfritt i kveld. Man kan kanskje ikke kalle seg selv en skikkelig observasjonsastronom før man har lagt skyer ordentlig for hat?

Hovedbilde: Wikipedia Commons

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.