Hvorfor Mount Wilson Observatory er et kult sted

Jeg skrev i et tidligere innlegg at jeg har fått plass på et to ukers program i observasjonsastronomiMount Wilson Observatory i sommer. Nå er det bare én uke igjen til jeg skal dra! Så nå har jeg lest litt om observatoriet og funnet ut at det har blitt gjort noen ordentlig spennende oppdagelser på dette stedet:

1) Det var der Edwin Hubble oppdaget at det finnes andre galakser enn vår egen! Han observerte også at lyset fra andre galakser er rødforskjøvet, noe som forteller oss at universet utvider seg og som la grunnlaget for Big Bang-teorien!

2) De første målingene av størrelsene til andre stjerner ble gjort der av Albert Michelson (kjent blant fysikere for Michelson-Morley-eksperimentet). Først ut var stjernen Betelgeuse. Disse observasjonene brukte Henry Norris Russell til å utvikle et stjerneklassifiseringssystem, senere kjent som Hertzsprung-Russell-diagrammet. Det er et diagram som forteller hvordan stjerner utvikler seg: en stjerne starter livet nederst til høyre i diagrammet og beveger seg oppover diagonalen etterhvert som den utvikler seg, og stjernen tar deretter en bestemt vei videre i diagrammet avhengig av massen sin.

Figur: ESO

3) På Mount Wilson Observatory ble posisjonen til sentrum av Melkeveien bestemt for første gang.

4) George Ellery Hale (grunnleggeren av observatoriet) beviste der at solflekker er regioner på Solen hvor temperaturen er lavere enn andre steder, og han oppdager også Solens magnetfelt, som da var det første magnetfeltet observert utenfor Jorden.

Alt i alt ikke så verst! Så nå gleder jeg meg skikkelig til å dra 😀 Du kan lese mer av historikken på websiden deres.

Hovedbilde: Gregg Tavares (fargene er justert litt)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.