Endelig i gang med LaTeX!

Først, for de som ikke vet hva LaTeX er: LaTeX er et typesettingssystem for dokumentproduksjon. Det betyr at man i stedet for å bruke et program som Word hvor man kan trykke på ulike symboler for å få ulike ting (fet skrift, sette inn bilde, to kolonner, etc.), skriver man en kode som gjør dette. Det høres kanskje tungvint ut?

Figur ovenfor (hovedbildet) som viser hvordan kode blir til pent formatert tekst, hentet fra Hypothesis Journal.

LaTeX har flere fordeler. Den kanskje viktigste fordelen (i alle fall for min del) er at kodespråket er helt rå til å sette matematiske formler. En annen fordel er at man kan konsentrere seg om skrivingen i stedet for den visuelle utformingen. Ved å dele opp teksten i ulike seksjoner – dvs. markere hva som er tittel, undertittel, underundertittel, lister, tabeller, etc. – tar LaTeX seg av det visuelle (som man også kan spesifisere selv hvordan skal se ut, om man ønsker det). Den automatiserer dessuten sidetall, kryssreferanser, fotnoter, kapittel- og seksjonstitler, osv.

LaTeX er helt essensielt å kunne i mitt fagfelt og brukes til å typesette artikler, rapporter og masteroppgaver. Det er egentlig ikke spesielt vanskelig, jeg har bare ikke tatt meg tiden til å se på det før nå. Heldigvis kom jeg over en fin introduksjonstekst til LaTeX fra Institutt for informatikk som du kan se på/laste ned som PDF her! For å lære mer kan man f.eks. sjekke ut boka LaTeX: A Document Preparation System: User’s Guide and Referance Manual skrevet av mannen bak LaTeX, Leslie Lamport, eller sjekke ut LaTeX på Wikibooks.

Jeg bruker gratisprogrammet TeXShop til å skrive koden og generere tekstdokumentet.

Har du noen LaTeX-tips? Legg i så fall igjen en kommentar 🙂

Hovedbilde: Hypothesis Journal

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.