«Jorda» med stor eller liten forbokstav?

Finnes det en regel for om man skal skrive «jorda» med stor eller liten forbokstav, og hva er den i så fall?

Jeg er en av de som aldri har klart å bestemme meg for om jeg skal skrive «jorden» med stor eller liten forbokstav. Jeg må innrømme at jeg ikke har vært særlig konsistent på det området … I det siste har jeg riktignok hovedsakelig brukt stor forbokstav, mest fordi jeg syns Jorden fortjener såpass. Det er jo tross alt et navn, er det ikke? Men nå som sommerjobben min i stor grad går ut på å skrive astronomitekster, fant jeg ut at det var på tide å komme til bunns i mysteriet.

I følge Språkrådet er regelen at «jorden», «solen» og «månen» skal skrives med små forbokstaver. Man prøvde tidligere å gjøre et skille mellom når man skulle bruke stor og liten forbokstav, som innebar at man skulle bruke stor forbokstav når det var snakk om egennavn og små bokstav når man snakket generelt om «måner» og «soler» (ettersom vi kan snakke om andre måner og soler enn vår måne og vår sol). Jeg har ikke funnet lignende argumentasjon for at «jorden» skal skrives med liten forbokstav, men disse tre objektene bør vel følge samme system, ettersom de ofte nevnes sammen. Men folk syns det visst ble for vanskelig å skulle ha et slikt skille, som jeg ikke syns er en god nok grunn til å si at alt skal skrives med små forbokstaver.

For det fungerer ikke med liten forbokstav i en astronomisk sammenheng. Det tar seg ikke ut at disse tre objektene skrives med små forbokstaver mens alle de andre objektene ikke gjør det, for eksempel: «I solsystemet vårt finner vi planetene Merkur, Venus, jorden, Mars, …».

Selv har jeg nå bestemt meg for å skrive «jorden» og navnene på de andre objektene med stor forbokstav. Det er det eneste som gir mening fra et faglig perspektiv. ?

Hovedbilde: Pexels

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.