10 år rundt Saturn

Romfartøyet Cassini feirer i dag sitt tiende år i kretsløp rundt Saturn.

Romfartøyet Cassini har gått i bane rundt Saturn for å studere planeten og dens 62 (!) måner de siste ti årene. Den er antatt å fortsette frem til 2017. Her er noen tall som oppsummerer oppdraget så langt:

Det mest kjente bildet fra romfartøyets ti år i bane må være bildet som har fått navnet The Day The Earth Smiled (nedenfor): 19. juli i fjor ble Cassini snudd mot Jorden for å ta et bilde av hele Saturnsystemet med Jorden og Månen i bakgrunnen. NASA informerte om bildet på forhånd med ønsket om at folk ville smile og vinke mot himmelen når bildet skulle tas, «to celebrate life on the Pale Blue Dot». Her er det fantastiske bildet:

1280px-The_Day_the_Earth_smiled

Trykk på bildet for å se det større. Bilde: NASA.

Solen er plassert perfekt bak Saturn, noe som skaper det merkelige lyset. Jorden ses som en bitteliten prikk under høyre del av ringsystemet. Er det ikke flott? Samtidig er det rart å tenke på at vi og alt vi har skapt og opplevd og kommet frem til av kunnskap, befinner seg på den bittelille prikken.

Hovedbilde: NASA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.