Fysikk og det greske alfabetet

I fysikk brukes forskjellige bokstaver for å representere forskjellige fysiske størrelser – men vårt vanlig latinske alfabet strekker ikke til. 

Når man studerer eller jobber med fysikk, er det veldig mange fysiske størrelser man kommer borti, blant annet når man skal regne ut forskjellige ting. Skal man kunne sette opp en fin og kortfattet formel, velger man en bokstav som skal stå for en bestemt størrelse. For eksempel når man skal regne ut strekningen man har kjørt, er strekningen avhengig av hvor lenge man har kjørt i en bestemt fart, som kan skrives s = v · t, hvor s er strekningen, v er hastigheten og t er tiden. Her representerer bokstavene s, v og t tre forskjellige fysiske størrelser.

Når man skal regne ut fysiske størrelser og setter opp formler for å regne de ut, er det en ting man finner ut ganske fort: alfabetet vårt har ikke mange nok tegn! Selv med små og store bokstaver strekker det ikke til: Det er ikke nok bokstaver til alle de fysiske størrelsene som finnes. Det er da det greske alfabetet kommer inn i bildet.

Det greske alfabetet består av 24 bokstaver, som ser slik ut:

Figur: Maria Hammerstrøm

De greske bokstavene er så pene! Jeg liker veldig godt å skrive de snirklete bokstavene.

Det viser seg dessverre at man selv med dette alfabetet ikke har mange nok tegn! Resultatet blir at samme bokstav må brukes til å betegne flere fysiske størrelser. Det kan bli litt forvirrende i blant, men som regel skjønner man hva som er hva utifra situasjonen. Det finnes en (ufullstendig) liste over fysiske størrelser og hvilke symboler som brukes for de her, og hva de ulike greske bokstavene brukes til innen matematikk og vitenskap her. Greske bokstaver brukes også i astronomien i navngivning av stjerner etter Bayer-systemet.

Jeg tror semesterets mest brukte greske bokstaver må være Ψ (psi; bølgefunksjonen i kvantefysikken), π (pi; konstanten 3,141592…), γ (gamma; gamma-faktoren i relativitetsteorien), λ (lambda; bølgelengde), τ (tau; egentid i relativitetsteorien) og φ (phi; vinkel).

Hvilken gresk bokstav er din favoritt?

Hovedbilde: Maria Hammerstrøm

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. franch hagerup sier:

   Hei Maria
   Vi har startet med et nytt magasin som heter Verdensrommet
   Har du mulighet for å bidra med noen artikkler? Dette kommer ut 6 ganger i året hvor første utsendelse er i august. Det virker som du er ivrig i ditt fag og kan mye.

   Franch

   1. Hei Franch,

    Så hyggelig med forespørsel! Send meg gjerne en e-post på hello [at] mariahammerstrom.com hvor du forteller litt mer om magasinet og hva du ser for deg at jeg kan bidra med 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.