Gjennom et prisme

Finnes det noe vakrere enn lys som brytes gjennom et prisme?

Jeg har kjøpt meg et glassprisme! Vi har nemlig lært litt om lysbrytning dette semesteret og jeg innså at jeg, som er fysiker, selvfølgelig må eie et glassprisme. Jeg fikk kjøpt det utrolig billig på eBay.

prisme1

prisme2

I fin eske, rett fra Kina, til den ynkelige sum av 25 kr på eBay 😀

Så hva er det glassprismet gjør? Lar du det hvite sollyset gå gjennom den, gir den deg alle regnbuens farger! Det er fordi sollyset ikke egentlig er hvitt, men en blanding av alle fargene i det synlige fargespekteret. Så hvorfor ser man plutselig alle fargene når lyset sendes gjennom prismet? Det er fordi ulikt farget lys har ulike bølgelengder, og ulike bølgelengder brytes i forskjellige grad gjennom glasset, som du kan se her (eller på coveret til Pink Floyds The Dark Side of the Moon):

1

Figuren er hentet herfra.

Regndråper oppfører seg faktisk som bittesmå prismer og det er sånn vi får regnbuer når Solen titter frem igjen. Men du må ha ryggen mot Solen for å kunne se den 🙂

prisme3

prisme4

Prøver å fange regnbuen 🙂

Til slutt må jeg dele en tegning som jeg syns er så skjønn, og som jeg har hatt liggende i en mappe på Mac-en min i åresvis. Den er tegnet av Melanie R:

798U5Eioyq8apq9oTA7aUlsOo1_400

Ha en fargerik dag!

Hovedbilde: Kelvin Ma

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.