En dag med Rosetta og verdensrommet

På onsdag var Rosetta-traileren på Blindern! 

Den europeiske romfartorganisasjonen ESA har lagt ut på turné med sitt nye romprosjekt: kometjageren Rosetta! For deg som ikke vet hvem/hva Rosetta er: Rosetta er en romsonde sendt opp av ESA som skal møte kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Der skal den slippe ned landingsfartøyet Philae som skal studere kometkjernen. Det vil være første gang noen lander på en komet!

I den anledningen har ESA lagd en utstilling om sonden inni en trailer. Denne traileren skal på turné i Skandinavia og Finland, og 7.–8. mai befant den seg hos Universitetet i Oslo (UiO)!

Bilder fra dagen

Om morgenen hadde jeg og Kathinka (formidlingsansvarlig fra Institutt for teoretisk astrofysikk) et lite arrangement for ca. 20 barnehagebarn i Realfagsbiblioteket. Ikledd romdrakter leste vi boka Moustronaut (skrevet av astronauten Mark Kelly) og snakket om verdensrommet. Etterpå tegnet barna søte solsystemtegninger og slåss om å få sitte på den oppblåsbar romfergen vi hadde med oss 🙂

(De fire nederste bildene er tatt av @uboslo.)

Senere på dagen stod jeg vakt i Rosetta-traileren sammen med to andre studenter. Der fortalte vi besøkende så mye vi kunne om Rosetta og jeg tok selfie med landeren Philae 😛

Det var en morsom og spennende dag å få være med på! Jeg har egentlig aldri vært så interessert i romsonder (astronomiinteressen min ligger mest i de store skalaene: kosmologien), men jo mer jeg lærte om Rosetta, desto mer interessant ble det. Så nå er det bare å følge spent med på hvordan det går i november når Rosetta skal sende ned landeren Philae på kometoverflaten 😀

Til slutt vil jeg dele et sitat jeg kom over på FAQ-siden til ESA om Rosetta som jeg syns er viktig:

Why spend such a huge amount on public money on studying remote stones in space?
It is important to consider that what may seem pure science ends up contributing to the store of human knowledge, and the advancement of knowledge always has relevance to everyday life, in the practical as well as the philosophical sense. Many technologies developed for space eventually lead to advances in other areas, though it is very difficult to predict when and how basic knowledge will result in practical benefits.

The educational fallout from major science endeavours should also not be underestimated. Missions like Rosetta are inspiring and fascinating, and help to get more young people interested in science, including many who may eventually choose a scientific career.

 Hovedbilde: ESA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.