Webside: Scroll deg gjennom solsystemet

Det er utrolig vanskelig å danne seg et bilde av størrelsesforholdene i universet. Selv solsystemet blir i største laget.

Jeg vil gå så langt som å si at det er umulig å forestille seg hvor stort universet er. Selv størrelsen på solsystemet vårt er tøff å fordøye, for skalaen er så forskjellig fra det vi er vant med å forholde oss til. Det finnes ingen ting vi kan sammenligne med for å forstå hvor store størrelser det faktisk er snakk om. At det er plass til ca. 1 million jordkloder inni Solen hjelper oss egentlig ikke noe særlig, ettersom tallet 1 million også blir noe veldig stort å skulle forholde oss til.

Heldigvis finnes det en fin-fin webside som illustrerer avstandene i solsystemet vårt godt, og som kan hjelpe litt på vårt syn på solsystemets omfang: If the Moon Were Only 1 Pixel 😀

Websiden har undertittelen «A tediously accurate scale model of the Solar System», som er passende. Det er nemlig utrolig mye tomrom der ute! Det er så mye tomrom at det er uvanlig å skulle støte på noe … For det meste er man omgitt av kjedsommelig sorthet dekorert med stjerner som ligger et sted langt, langt borte. Så la meg til slutt komme med følgende sitat fra If the Moon Were Only 1 Pixel:

Is the known universe 99.9999999999999999999958 % empty?
Or is it 0.0000000000000000000042 % full?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.