Astronomi vs. astrofysikk

Er astronomi og astrofysikk to helt forskjellige ting? Hvordan henger det egentlig sammen?

Jeg har en tendens til å bruke «astronomi» og «astrofysikk» om hverandre – og det tror jeg mange andre gjør også. Det er ikke direkte feil, men de to ordene beskriver jo faktisk litt forskjellige ting, så la oss se på det:

Astronomi er den vitenskapelige studien av astronomiske objekter (slik som stjerner, planeter og galakser) og fenomener utenfor jordens atmosfære (slik som supernovaeksplosjoner, gammaglimt og bakgrunnsstrålingen). Det er en samlebetegnelse for mange ulike grener hvor man ser på utviklingen, fysikken, kjemien, meteorologien og bevegelsene til astronomiske objekter, samt universets utforming og utvikling.

Astrofysikk er den grenen av astronomi som har med fysikk å gjøre. Da ser man på de fysiske egenskapene til astronomiske objekter og hvordan disse objektene påvirker hverandre. Det er astrofysikk jeg holder på med på Blindern ⭐ For å drive med dette må jeg være kjent med mange ulike disipliner innen fysikk, slik som mekanikk, elektromagnetisme, statistisk mekanikk, termodynamikk, kvantemekanikk, relativitetsteori, kjerne- og partikkelfysikk og atom- og molekylærfysikk. Det er en av grunnene til at det er så spennende!

Instituttet for teoretisk astrofysikk på Blindern

Institutt for teoretisk astrofysikk på Blindern

Hovedbilde: Hestehodetåken er fra Pexels, fonten er Caviar Dreams

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.