Om meg

Hei, jeg er Maria!

Jeg har en mastergrad i astrofysikk fra Universitet i Oslo (UiO) og er utdannet grafisk designer fra Westerdals. Jeg syns det er innmari moro å drive med begge deler – hver for seg eller i kombinasjon. Jeg er også utrolig glad i å skrive.

Jeg jobber som frilanser på fulltid, hvor jeg blant annet jobber som:

I tillegg driver jeg denne bloggen hvor jeg skriver om verdensrommet flere ganger i uken. Bloggen mottok i 2018 støtte fra Forskningsrådet.

Hva er astrofysikk?

Astrofysikk handler om å bruke fysikk til å beskrive universet, objektene i det, og hvordan alt oppfører seg og samspiller.

Universet er komplisert, og for å forstå det trenger vi å vite hvordan materie oppfører seg på de minste og de største skalaene (fra enkeltpartikler til universet som helhet), ved de laveste og høyeste temperaturene (fra det absolutte nullpunkt til millioner av grader), og kjenne kreftene som råder (gravitasjon, elektromagnetisme og kjernekreftene). Da behøves kunnskap fra mange disipliner innen fysikk (og litt kjemi), slik som mekanikk, elektromagnetisme, termodynamikk, kvantemekanikk, relativitetsteori, kjerne- og partikkelfysikk, og atom- og molekylærfysikk. Det gjør astrofysikk til et veldig variert og spennende fagfelt. I tillegg trengs et godt grunnlag i matematikk og programmering.

Jeg er spesielt interessert i galakser og deres utvikling 🙂

Dette bildet av Andromedagalaksen tok jeg da jeg besøkte legendariske Mount Wilson Observatory i 2014.

UiO den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som tilbyr en grad innen astronomi. Hvis du er interessert i å studere astronomi, kan du sjekke ut min oversikt over astronomirelaterte utdannelser ved UiO.

For å ta en master i astronomi, har jeg først tatt bachelorgrad i Fysikk, astronomi og meteorologi (FAM), hvor jeg valgte å fordype meg i astronomi det tredje semesteret. Jeg har blogget mye om opplevelsen. Se for eksempel:

Bloggen

På denne bloggen skriver jeg om astronomi og romfart, hverdagen som astrofysikkstudent og frilanser, realfaglige designoppdrag jeg gjør og alle slags astronomirelaterte ting jeg kommer over som jeg syns er spennende.

Målet er å spre en interesse for astronomi og fysikk, inspirere folk til å velge realfag, vise at jenter også kan gjøre det bra innen realfag, samt drive med skriving og formidling.

Bloggen ble startet 13. april 2014. Det første innlegget handlet om å være jente på realfag. Noen av favorittinnleggene mine er:

Noen faste spalter jeg skriver: AstronomikvinnerAstroMaria bygger og Månedens bilde.

Ellers?

Jeg er 32 år gammel og bor på Langhus i Akershus sammen med mannen min og lille Vebjørn som ble født i 2019.

I tillegg til min interesse for universet, grafisk design og skriving, bruker jeg mesteparten av fritiden min på å være sammen med den nerdete mannen min, enten det er å se på TV-serier, bygge LEGO, diskutere vitenskap, planlegge fremtiden, eller spille TV-spill. Jeg kan spille litt gitar, har to tatoveringer, syns det er gøy med sminke, og syns natur er utrolig fint.

Jeg reiser en del, som har gjort at jeg har fått besøkt veldig mange observatorier etterhvert 😀 Jeg har bodd flere måneder i Boston, Leiden og Sydney, og tilbragte et studieår i København hvor jeg skrev masteroppgaven min.

* * *

Er det noe mer du vil vite om meg eller det jeg driver med? Legg igjen en kommentar nedenfor eller sjekk Kontakt-siden for kontaktinformasjon.

10 tanker om «Om meg»

 1. Hei Maria 🙂 Jeg har svært lyst til å gå samme studie som deg, virker super interessant. Jeg er nå 24 år og har som deg en bachelor i ett annet emne. Jeg mangler realfag og trenger derfor å ta dette som privatist.

  Ved siden av en relativt krevende fulltidsjobb med lange dager er jeg redd jeg ikke klarer dette på et år. Som vil si at jeg da er 26 år (forhåpentligvis 25) når jeg starter studieløpet. Min frykt er at jeg skal være den eldste. Hvordan opplevde du dette?

  Mange venner som har startet studenttilværelsen nå beskriver et studentmiljø bestående av jenter og gutter i alderen 19-21, og jeg kan hvertfall med hånden på hjerte si at jeg har utviklet meg enormt mentalt de siste fem årene.

  Og jeg vil jo heller ikke være hun gamle 😛

  /Therese

  1. Hei Therese,

   Så kult at du har lyst til å studere astronomi! Det er aldri for sent 😉

   Jeg har vært den eldste av de jeg kjenner på bachelorprogrammet mitt, men det var noen andre som var litt oppi årene også. Jeg kjente mest på aldersforskjellen i begynnelsen, noe som ble ekstra tydelig fordi jeg kom rett fra arbeidslivet hvor jeg hadde vært omgitt av voksne hele tiden. Nå har jeg vært så heldig på universitetet å komme i kontakt med veldig mange av de ansatte i forbindelse med design og formidling, så jeg er en del sammen med voksne nå også, noe som jeg tror har vært bra for ikke å merke aldersforskjell så godt.

   Jeg utviklet meg også veldig fra 20 til 25, og har det mye bedre med meg selv nå. Så når jeg er rundt de unge, minner det meg om hvordan jeg var før (sjenert, usikker, utilpass, etc.) og det kan være en kjedelig følelse som gjør at jeg kan bli litt irritert – både på mitt gamle selv og de som er unge nå.

   Velger du å være med i en studentforening, vil det der være en blanding av bachelor- og masterstudenter, så da får man flere aldersgrupper. Dessuten har man gruppelærere som har kommet lenger i studiet, så de vil være nærmere din alder. Så du kan absolutt få venner i ulike aldre 🙂

   Når man kommer på master, tror jeg ikke alder har noe å si lenger, for da kommer man tettere på sitt valgte forskningsmiljø og er omringet av eldre folk – så da er man plutselig blant de litt yngre!

   Håper dette svaret kunne være til hjelp 🙂 Det er bare å spørre hvis det er noe mer!

   1. Takk for svar 🙂 Jeg får rett og slett bare krysse fingrene for at det er noe «gamlinger» som meg, eller noen modne 20åringer. Master er jeg ikke bekymret for, der er jo alltid litt høyere alderssnitt.

    Jeg er jo egentlig svært glad for å ha bestemt meg å studere om ett til to år, jeg har lært ekstremt mye om arbeidsinnsatts og studieteknikk. Og jeg er overbevist om at et par år i (voksen)jobb bare er en fordel. Jeg tror man generellt tar ting mer seriøst, og at man er mer fokusert.

    1. Ja, det har du nok helt rett i! Jeg syns i alle fall det var kjempenyttig å være mer moden og ha arbeidserfaring når jeg begynte på universitetet. Lykke til som privatist, så ses vi på Blindern etterhvert 😉

 2. Hei! Jeg er en jente på 16 år (vg1) som har siden 7. klasse hatt drømmen om å bli astronom. Det eneste som skremmer meg, er matematikken. Er jeg nødt til å ha R1+R2 matte, eller holder det med R1 (S1+S2)?

  1. Hei Rey! Så flott at du drømmer om å bli astronom 😀 Du bør absolutt ta R1+R2-matte, skal du kunne følge drømmen din. Se innlegget jeg skrev her: https://mariahammerstrom.wordpress.com/2015/09/16/strengere-opptakskrav-til-realfagsstudier/

   Jeg har heller aldri vært helt komfortabel med matte, selv etter alle matematikkfagene jeg har tatt på universitetet. Du må bare prøve å ta ett skritt om gangen, og se frem til fysikk- og astronomifagene 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.