Er du klar for å reise til Merkur?

Det neste søte romfartseventyret etter Rosetta og Philae.

I oktober i år sendes romfartøyet BepiColombo mot Merkur. Merkur er den minst utforskede planeten blant steinplanetene innerst i solsystemet vårt. Den er vanskelig å observere fra Jorden fordi den alltid befinner seg så nærme Solen, og det er vanskelig å reise dit på grunn av Solens sterke gravitasjonsfelt og den høye varmen når man kommer så nærme Solen. Vi har besøkt planeten to ganger tidligere, og nå er det på tide å lære mer!

Merkur fotografert av MESSENGER. Bilde: NASA

Romfartøyene

Merkur har foreløpig bare blitt besøkt av to romfartøy: Mariner 10 som fløy forbi tre ganger i 1974–1975 og tok de første nærbildene av planeten, og NASAs MESSENGER som fløy forbi tre ganger i 2008–2009, for deretter å gå inn i bane rundt planeten i 2011 hvor den studerte planeten frem til 2015, før den ble sendt inn i planeten for å ødelegges.

BepiColombo som nå skal skytes opp, er et samarbeid mellom Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) og Den japanske romfartsorganisasjonen (JAXA). BepiColombo består av to romfartøy som skal gå i bane rundt Merkur: Mercury Planetary Orbiter (MPO) og Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO). MPO skal studere overflaten og den indre oppbygningen til Merkur. MMO skal studere Merkurs magnetosfære.

MPO og MMO flyr sammen til Merkur som en del av Mercury Composite Spacecraft (MCS). MCS består i tillegg til de to romfartøyene av Mercury Transfer Module (MTM) som blant annet står for soldrevet fremdrift av romfartøyene og MMO Sunshield and Interface Structure (MOSIF) som blant annet står for solskjerming.

Her kan du bli litt kjent med tre av romfartøyene – som alle har egne Twitter-kontoer 😀 Trykk på bildene for å komme til kontoene.

Illustrasjon: ESA

Illustrasjon: ESA

Illustrasjon: ESA

Etter søtheten til romfartøyene Rosetta og Philae, som også ble illustrert med søte figurer, er det herlig å se en ny familie med søte romfartøy 😀 Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Reisen til Merkur

Grunnen til at vi ønsker å reise til Merkur, er naturligvis å lære mer om planeten. BepiColombo er designet for å kunne studere Merkurs sammensetning, geofysikk, atmosfære, magnetosfære og historie. Vi vil også kunne lære mer om dannelsen av de indre planetene og solsystemet vårt som helhet.

Det er en lang ferd til Merkur. Reisen dit involverer å bruke Jorden, Venus og Merkur som gravitasjonsslynger (Wikipedia): Jorden én gang, Venus to ganger, og Merkur hele seks ganger! BepiColombo vil ikke ankomme Merkur før i slutten av 2025, hvor romfartøyet skal tilbringe minst ett år.

Hele ferden er illustrert i denne videoen:

Hvorfor «BepiColombo»?

Noen stusser kanskje over navnet til dette romoppdraget. Oppdraget er oppkalt etter matematikeren og ingeniøren Giuseppe (Bepi) Colombo (1920–1984). Han jobbet mye med å studere Merkur og romfart, og var aktiv både hos ESA og NASA.

NASAs Mariner 10-ferd til Merkur i 1974–75 var inspirert av utregninger gjort av Colombo, som regnet på hvordan man kunne få et romfartøy i bane rundt planeten ved å bruke Venus som gravitasjonsslynge. Han forklarte også – ved hjelp av resonans – hvorfor Merkur roterer tre ganger i løpet av hvert andre baneomløp den gjør rundt Solen.

* * *

Her er en liten «trailer» for BepiColombos ferd til Merkur. Er du klar?

Les mer

Jeg skal skrive mer om BepiColombo og Merkur etter hvert! Frem til da kan du sjekke ut mer info her:

Hovedbilde: illustrasjon fra ESA, bilde av Merkur tatt av NASAs MESSENGER, satt sammen av meg.

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.