Mastergrad i astrofysikk – en oppsummering

Fem år med astrofysikkstudier ved UiO er over.

Det har allerede gått et halvt år siden jeg ble ferdig med mastergraden i astrofysikk ved UiO. Etter siste innspurten med masteroppgaven var jeg så sliten og lei av studier at jeg ikke har orket å tenke på eller skrive om hvordan det har vært å ta mastergraden. Jeg har tidligere skrevet om hvordan det var å ta bachelorgraden, så nå er det på tide å skrive om mastergradsopplevelsen også.

Mastergraden gikk over to år og var delt i to deler: Det første året tok jeg studieemner og det andre året jobbet jeg med masteroppgaven.

Studieemner

Man må ta seks studieemner som en del av mastergraden. Det fine med å være på masternivå sammenlignet med bachelornivå, er at man i større grad har emner som handler om det man er interessert i. Man er ferdig med de obligatoriske matematikk- og fysikkemnene. Det er ingen obligatoriske emner i mastergraden, men man må ha minst to astronomiemner på masternivå og minst to emner som ikke er astronomiemner. Dette kan være emner innen fysikk, matematikk, mekanikk, statistikk og informatikk.

Jeg tok følgende studieemner i høstsemesteret:

Det første semesteret som masterstudent var forferdelig tungt. Arbeidsmengden var enorm, og det var lite fritid og mye frustrasjon. Samtidig syns jeg at jeg fikk jobbe med og lære om mye spennende innen astronomi, så semesteret hadde sine fine sider også.

I vårsemesteret tok jeg følgende studieemner:

I vårsemesteret startet jeg med fire studieemner, fordi det var fire emner jeg hadde lyst til å ta. Det fjerde emnet, FYS4160 Generell relativitetsteori, fant jeg fort ut at ikke var noe for meg og jeg droppet det etter noen uker. Jeg likte ikke hvordan undervisningen var lagt opp og klarte ikke å engasjere meg i emnet.

Arbeidsmengden var mye mer riktig på vårsemesteret, og da gikk det faktisk an å hygge seg med studiene.

Emnet jeg syns var best: AST5220 Kosmologi II som jeg har omtalt som «sannsynligvis det beste astrofysikkemnet UiO har å by på!»

Hadde jeg visst tidligere i utdanningsløpet at jeg ikke skulle gå videre med doktorgrad, hadde jeg nok valgt andre studieemner enn jeg har gjort. Sannsynligvis ikke på masternivå, men på bachelornivå. Jeg kunne for eksempel tenkt meg å ha utforsket noen studiemner ved andre fakulteter enn Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Men jeg turte ikke helt å gjøre noe annet enn å velge studieemnene som var anbefalt, bortsett fra når jeg omsider valgte bort FYS4160 Generell relativitetsteori i siste emnesemester.

Noen bilder fra det første året av mastergraden:

Masteroppgaven

Jeg skrev masteroppgaven min med veileder ved København Universitet for å kunne skrive masteroppgave om et tema som interesserer meg, nemlig aktive galakser. Så jeg bodde i København mesteparten av det andre studieåret av mastergraden.

Det var en ganske asosial opplevelse egentlig – det var ofte bare meg som satt på lesesalen for masterstudentene. I blant var det foredrag og lignende å gå på, eller så satt jeg alene. Det var egentlig greit, for da ble oppholdet veldig arbeidsfokusert og effektivt, og så var jeg sosial og slappet mer av når jeg var hjemme i Norge.

Da jeg planla København-oppholdet var planen fortsatt å ta en doktorgrad etter endt mastergrad. Men innen jeg reiste ned dit, hadde jeg innsett at en doktorgrad ikke er noe for meg. Det er mulig jeg hadde valgt å skrive masteroppgaven i Oslo dersom jeg hadde innsett dette tidligere, men i retrospekt er jeg glad for at jeg valgte å dra, for jeg fikk jobbe med en oppgave jeg syns var spennende. Det var allikevel tøft innimellom fordi jeg ikke alltid klarte å engasjere med 100 % i oppgaven, ettersom det ikke er forskning jeg skulle drive med videre, og fordi jeg ble stadig mer overbevist om at det ikke er forskning jeg hadde lyst til å drive med – og masteroppgaven er jo i bunn og grunn et forskningsprosjekt.

Arbeidet med oppgaven var til tider tungt og det var unødvendig mange misforståelser mellom meg og veilederen min, selv om vi snakket på engelsk sammen (fremfor dansk). Det var frustrerende og gjorde at det var mye arbeid som måtte gjøres om igjen.

Noen bilder fra det andre året av mastergraden:

Det var ikke alltid lett å bo i København, først og fremst fordi jeg hadde en samboer (borteboer?) hjemme i Norge som jeg måtte flytte vekk fra for å jobbe med masteroppgaven. Jeg var på en måte den heldigere parten av oss, for jeg fikk oppleve en ny by og nye ting, mens han har fortsatt livet hjemme som før, men uten meg der. Jeg har følt meg som verdens kjipeste kjæreste fordi jeg dro min vei. Men fordi det var for et begrenset tidsrom, var det mulig for oss å komme oss gjennom det. Og han støttet meg hele veien og vi har tilbragt utallige timer på Skype, om så bare for å ha hverandre i bakgrunnen mens vi holdt på med andre ting. Han besøkte meg, og jeg reiste hjem, slik at vi fikk sett hverandre rundt én uke i måneden. Da ble det holdbart. Jeg er så utrolig glad for å ha en kjæreste som syntes det var helt naturlig å støtte meg i utvekslingsprosjektet mitt og som holdt ut med det. Om ikke annet, fikk vi mer enn noen gang kjenne på hvor mye vi betød for hverandre. Jeg er utrolig glad for å være hjemme i Norge igjen nå, og nå er vi gift ❤️

Høydepunkter

Noen av høydepunktene i løpet av mastergraden:

  • Bli mer kjent med mine medstudenter (i Oslo)
  • Lære mer om verdensrommet
  • Skrive populærvitenskapelige tekster til studieemnet MNKOM
  • Møte studenter fra andre studieretninger og få åpnet min faglige horisont litt i studieemnet MNKOM
  • Holde miniforedrag om kolliderende galakser i foajeen hos Realfagsbiblioteket i forbindelse med studieemnet MNKOM
  • Fullføre den store programmeringsoppgaven i studieemnet AST5220 Kosmologi II
  • Bli helt ferdig med studiemner
  • Bo i København
  • Skrive på masteroppgaven
  • Ikke minst: levere og bli ferdig med masteroppgaven!

Hvordan det har gått

Jeg fullførte mastergraden på normert tid. Karakterene ble som følger (i tillegg fikk jeg én «bestått» i MNKOM):

Jeg har vært fornøyd med karakterene mine, med unntak av C-en i AST4320 Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi. Dette var studieemnet jeg hadde gledet meg mest til og som jeg på forhånd hadde høyest forhåpninger til, men som falt litt igjennom.

Jeg fikk B på masteroppgaven og var godt fornøyd med det! Oppgaven måtte jeg presentere både i København og Oslo. Det var slitsomt å måtte gjennom prosessen to ganger, men interessant også, siden det ble gjort på forskjellige måter ved de to universitetene.

* * *

Det føles som en evighet siden jeg begynte på studiene ved UiO. Høsten 2012 forlot jeg designkarrieren (trodde jeg) til fordel for et kosmisk eventyr. Jeg har lært utrolig mye og jeg har møtt mange hyggelige og flinke folk. Jeg kommer til å savne tiden i «Stjernekjelleren», lesesalen hvor masterstudentene i astrofysikk sitter, og det lille kullet mitt – vi var bare fire stykker som tok mastergrad i astrofysikk det året jeg gjorde det. Samtidig har det vært mye frustrasjoner over undervisningsopplegg og studieemner som ikke var så gode som de kunne ha vært, som jeg ikke kommer til å savne.

Nå er det arbeidslivet som gjelder. Jeg tror arbeidet med selve masteroppgaven har hatt liten betydning for arbeidet jeg har holdt på med etter studiene. Men det har vært fint å få det ekstra året med studieemner etter bachelorgraden for å få mer faglig tyngde og lære mer. Og alt i alt har det vært en spennende opplevelse å få være mer på. Selv om studiene nå er over, håper jeg på å fortsette å lære masse om universet, blant annet gjennom research til innlegg her på bloggen 😀

Hovedbilde: Meg foran Institutt for teoretisk astrofysikk etter å ha presentert masteroppgaven min

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.