Hva skjer innen romfart i 2018?

Syns du det virker som det går litt tregt på romfartsfronten? Her er noen av romferdene vi har i vente i året som kommer.

Det er en rekke spennende romfartsprosjekter som står for tur i 2018. Her er en oversikt over høydepunktene, som blant annet inkluderer videre utforskning av Mars, Månen, Solen, asteroider og eksoplaneter, samt forberedelser mot bemannede romferder til Månen og Mars. Tidspunktene for oppskytningene kan endre seg.

Januar

Det ser ut til at den første oppskytningen av SpaceX sin enorme rakett Falcon Heavy endelig vil inntreffe i løpet av januar, etter å ha blitt utsatt siden 2013. Prøveflyvningen vil være lastet med en rød Tesla Roadster eid av SpaceX- og Tesla-grunnlegger Elon Musk, i stedet for vanlig prøvelast av betong. For hvorfor være kjedelig?

SpaceX Falcon Heavy. Bilder: SpaceX/Elon Musk

Februar

Det anslås at den kinesiske romstasjonen Tiangong 1 vil falle ned i Jordens atmosfære rundt februar en gang. Kina mistet kontrollen over romstasjonen i 2016. Det er ennå usikkert hvor den vil lande, men det er forventet at mesteparten av romstasjonen vil brenne opp i atmosfæren, så vå får krysse fingrene for at det går bra!

Mars

India skal sende sitt neste romfartøy, Chandrayaan-2, til Månen som inkluderer et banefartøy, landingsfartøy og en rover. Dette er andre gang India reiser til Månen. Chandrayaan-2 skal samle informasjon om Månens topografi, mineralogi, grunnstoffordeling, måneeksosfæren og se etter signaturer av hydroksyl og vannis.

Tidligst i mars skal NASA skyte opp Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) som skal jakte på eksoplaneter. TESS skal i en periode på to år overvåke rundt 200 000 stjerner for å se om det finnes planeter rundt dem.

TESS. Illustrasjon: MIT

31. mars er fristen for konkurransen Google Lunar XPRIZE, hvor det førstemann til å lande et romfartøy på Månen, kjøre 500 meter med fartøyet og sende video og bilder av høy kvalitet tilbake til Jorden, med en førstepremie på $20 millioner. Det er nå fem team fra ulike land som kjemper om prisen. Klarer de det?

April

SpaceX skal gjøre den første ubemannede testflyvningen av Crew Dragon-kapselen, med den første bemannede testflyvningen planlagt for august. Crew Dragon-kapselen er ment å skulle bringe astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS) og muligens andre destinasjoner. Per i dag på amerikanske astronauter sitte på med russerne for å komme til ISS.

Mai

NASA vil sende sitt forsinkede landingsfartøy InSight (kort for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) til Mars. InSight er forventet å lande på Mars 26. november. Hovedmålet til InSight er å finne ut om det er seismisk aktivitet på Mars, måle mengden varme som kommer fra Mars’ indre, og estimere størrelsen på Mars’ kjerne og hvorvidt den er flytende eller solid. Det er første gang slike studier gjøres av Mars.

InSight. Illustrasjon: NASA

Juni

Japans romfartøy Hayabusa 2 som ble skutt opp i 2014, vil ankomme sitt mål, asteroiden Ryugu en gang i perioden juni-juli, og skal forsøke å returnere til Jorden med prøver fra asteroiden i desember 2020.

Kinas romferdprogram Chang’e 4 består av to oppskytninger hvor den første forekommer i juni. Da skal et banefartøy skytes til Månen. I desember skal det skytes opp en rover og et landingsfartøy. Banefartøyet skal fungere som en datarelé-satellitt, da landingen i desember skal gjøres på baksiden av Månen hvor det ikke er mulig med direkte radiokontakt med Jorden.

Juli

NASAs Parker Solar Probe skal skytes opp i månedsskiftet juli-august for å studere Solens øvre atmosfære i en avstand på bare 8,5 solradier fra «overflaten» – det nærmeste en romsonde har vært Solen noen gang.

Parker Solar Probe. Illustrasjon: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

NASAs romsonde Juno er planlagt å avslutte sin utforskning av Jupiter i løpet av juli ved å bli sendt rett inn i gassplaneten. Juno har utforsket Jupiter siden juli 2016.

August

NASAs romfartøy OSIRIS-REx vil ankomme asteroiden Bennu i august og skal returnere med prøver av asteroiden til Jorden i 2023.

Boeing skal foreta en første ubemannet testflyvning av sin romkapsel Starliner, etterfulgt av en bemannet testflyvning i november. Starliner er lagd i samarbeid med NASA for å frakte mennesker til lav jordbane, slik som til ISS.

SpaceX skal ha sin første bemannede flyvningen av Crew Dragon-kapselen.

September

Oktober

ESA vil, i samarbeid med JAXA, skyte opp BepiColombo, Europas første romferd til Merkur, den innerste planeten i solsystemet. BepiColombo vil ankomme Merkur i slutten av 2025, hvor den er planlagt å tilbringe ett år med innsamling av data.

BepiColombo. Illustrasjon: ESA

ESA vil skyte opp sin Solar Orbiter (SolO) som skal studere Solens heliosfære, poler og solvinder.

November

Boeing skal foreta den første bemannede flyvningen av sin romkapsel Starliner.

Desember

Andre del av Kinas romferdprogram Chang’e 4, bestående av en rover og et landingsfartøy, sendes til Månen for å lande på Månens bakside – som vi aldri har gjort før!

* * *

ESAs satellitt CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite) er planlagt for slutten av 2018. Romfartøyet Dawn som befinner seg rundt dvergplaneten Ceres, er forventet å tas ut av drift i løpet av andre halvdel av 2018. Det vil dessuten bli skutt opp en rekke satellitter som skal studere jordkloden. Ovenfor har jeg fokusert på romferder som har med verdensrommet å gjøre.

NASA delte nylig en video med deres «to do»-liste for 2018. Der er det mye spennende, og det gir et innblikk i hvor mye forskjellig NASA holder på med og romfart kan brukes til:

Flere rakettoppskytninger var opprinnelig planlagt for 2018, men blir forskjøvet til 2019, for eksempel oppskytningen av James Webb Space Telescope (JWST) og den første flyvningen av NASAs nye enorme rakett, Space Launch System (SLS).

Det vil også bli gjort flere tester av raketter og flyvninger i løpet av 2018 av Blue Origin, som allerede har testflydd en kapsel (bemannet av en dukke kalt «Mannequin Skywalker» 😜), og Virgin Galactic, som fokuserer på kommersielle reiser til lav jordbane. SpaceX har snakket om å bruke sin nye Falcon Heavy-rakett til å sende to privatpersoner på en reise rundt Månen i løpet av året.

Hvilken romfartsbegivenhet ser du mest frem til i året som kommer?

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av NASA, design av meg

Relaterte innlegg

4 tanker om «Hva skjer innen romfart i 2018?»

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.