Månedens bilde: Første besøk av en interstellar asteroide

Vi fikk nylig besøk fra det interstellare rom.

Det finnes utallige asteroider og smålegemer i solsystemet vårt – vi kjenner rundt 750 000 av dem. En stor andel av dem er gruppert sammen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og noen av dem kan i blant komme truende nærme Jorden. Nylig ble det for første gang observert en asteroide som ikke kommer fra vårt eget solsystem, men fra det interstellare rom – rommet mellom stjernene. Men hvordan kan vi vite det?

Den interstellare gjesten

Bildet øverst i innlegget viser asteroiden som har fått navnet 1I/2017 (‘Oumuamua) som en liten prikk inni den blå sirkelen. Teleskopkameraet har fulgt asteroiden mens den har fart gjennom solsystemet, og stjernene rundt den danner derfor et stripemønster rundt den i bildet. Ved å studere asteroiden over tid, har astronomer kunnet danne seg et bilde av hvordan asteroiden kan se ut. Asteroiden er for liten til at vi kan ta et fint portrettbilde av den fra Jorden, så løsningen blir å illustrere den:

Kunstnerisk fremstilling av hvordan den interstellare asteroiden er tenkt å se ut. Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser

Nøkkelen til å kunne si at asteroiden ikke kommer fra vårt solsystem, er bevegelsen dens. Asteroidens svært høye hastighet og formen på banen dens (som er hyperbolsk), tyder på at asteroiden aldri har vært gravitasjonelt bundet til solsystemet vårt og må komme fra det interstellare rom.

Vi vet ikke nøyaktig hvor denne asteroiden har sin opprinnelse. Kanskje har den vandret rundt i galaksen i hundrevis av millioner år uten å være tilknyttet et bestemt stjernesystem, før den tilfeldigvis møtte på vårt solsystem. Det vil vi nok aldri kunne vite.

Her kan du se asteroidens ferd gjennom solsystemet vårt, hvor den suser igjennom i en hastighet på 95 000 km/t:

Etter å ha passert Solen, er asteroiden nå på vei utover mot det interstellare rom igjen. Men det er først i 2019 at den vil komme ut til Saturns bane, så det er enda tid til å studere den. Nå blir det diskutert om det er muligheter for å besøke den med en satellitt før den forsvinner ut av solsystemet – det er tross alt ikke hver dag vi får interstellart besøk.

Det kan høres ut som en enorm tilfeldighet at en interstellar asteroide treffer på et stjernesystem – verdensrommet er jo for det meste tomt. Men astronomer tror at asteroider slik som den vi fikk besøk av nå, kan besøke oss så ofte som én gang i året. De er vanskelig å få øye på, fordi de er så små og lyssvake. Det er først nå teknologien gjør det mulig å oppdage disse. Så kanskje vil vi oppdage mange flere gjester i årene fremover?

Kilde: ESO-observasjoner viser at den første interstellare asteroiden ikke ligner noe som tidligere er observert (eso.org, 20. november 2017)
Hovedbilde: ESO/K. Meech et al.

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Tilbaketråkk: På radio! | AstroMaria

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.