Jeg er forlovet!

I går kveld forlovet samboeren min og jeg oss! Men hvordan fant vi hverandre, og hva er historien bak forlovelsesringen, en historie som faktisk er astronomirelatert?

For 2,5 år siden møtte jeg verdens fineste, søteste, snilleste fyr på Tøyen t-banestasjon. Vi hadde funnet hverandre på datingsiden Sukker og avtalt vår første date, som startet med foredrag om mørk materie på Naturhistorisk museum (en helt typisk første date, ikke sant?). Jeg husker fortsatt øyeblikket da jeg kom opp fra t-banestasjonen og så Vidar for første gang: Han smilte stort mot meg! Daten varte mesteparten av dagen, og dagen etter dro vi på date nummer to. Og vi har hatt det helt fantastisk sammen siden 😀

Vi flyttet sammen etter bare 6 måneder, og har en liten kosedyrfamilie sammen, for vi syns kosedyr er noe av det fineste som finnes! Akkurat hva fremtiden vil bringe kan vi ikke svare på ennå, for det kommer litt an på hvor astrofysikken tar meg. Sånn sett var det ekstra koselig å forlove oss før jeg drar til København, for da er det ingen tvil om at begge er 100 % innstilt på at det skal være oss to for alltid, selv med et utenlandsopphold som holder oss midlertidig fra hverandre. Dersom det blir doktorgrad på meg i København også, flytter han med meg dit, og så blir det kanskje en menneskefamilie etterhvert også!

Frieriet

Flere har spurt meg om jeg ble overrasket over frieriet. Det ble jeg egentlig ikke, for vi har snakket mye om fremtiden og har lenge vært klare på at det skal være oss to. Og vi har snakket løst og fast om bryllup og den slags. Pluss at det var vår 2,5-årsdag, som fikk meg til å tenke at kanskje han gjør det i dag? Men det er uansett utrolig hyggelig å gjøre det offisielt – og jeg begynte å gråte likevel 😛

Så hvordan gikk det for seg? Da vi var i New York for 1,5 år siden var vi innom LEGO-butikken og kjøpte et lite LEGO-sett med et kjærestepar som sitter og spiser, hvor mannen har en pakke med en ring i for å fri til kjæresten sin. Vi har kjøpt nye LEGO-deler slik at de to figurene ligner mest mulig på oss to, og i går hadde Vidar satt de opp slik at LEGO-Vidar satt på kne og fridde til LEGO-Maria ved siden av middagsbordet, akkurat som han gjorde i virkeligheten, etter å ha lagd flott, hjemmelagd middag til meg! ❤ Vi er skikkelig hjemmekjære, så det passet godt å gjøre det hjemme hos oss, hvor vi har det så koselig sammen, mens vi spilte Secret Garden sitt «Just the Two of Us»-album i bakgrunnen.

Vi føler oss utrolig heldige som har funnet hverandre. Det er utrolig å tenke på at vi begge har funnet noen som vi liker så godt at vi har bestemt oss for at denne personen vil vi være sammen med  resten av livet. Han er min beste venn, kjæreste, samboer, dansepartner, og nå forlovede ❤

Ringen!

Vidar hadde kjøpt en helt nydelig ring til meg! Jeg hadde kommet med noen tips, for jeg visste hva slags ring jeg kunne tenke meg, for det har jeg gått og dagdrømt litt om 😉

Er det en diamant, lurer du kanskje på? Det er det ikke, for jeg ønsket meg ikke det. Skulle jeg hatt en ring som så slik ut, med en såpass stor sten i form av en diamant, hadde den blitt grisedyr, og jeg hadde ikke vært komfortabel med å skulle gå rundt med noe så kostbart, og jeg hadde heller ikke vært komfortabel med at samboeren skulle brukt så mye penger på en så liten ting. Jeg vet at i USA skal du helst bruke 2-3 månedslønner på en forlovelsesring, og det er jo helt vilt. Det finnes finere ting å bruke pengene på – som for eksempel bryllupet! – spesielt når det finnes andre type steiner som ser vel så fine ut som en diamant.

Hovedstenen er en moissanitt, akkurat som jeg ønsket meg! Moissanitt er et mineral, nærmere bestemt silisiumkarbid, som faktisk har en interessant bakgrunnshistorie, sett fra et astronomisk perspektiv!

Moissanitt ble oppdaget av Henri Moissan, som mineralet er oppkalt etter, og som vant Nobelprisen i kjemi i 1906 for sitt arbeid med fluor. I 1893 var han i Arizona, USA hvor han utforsket steinprøver fra meteorittkrateret i Canyon Diablo. Han trodde først det var diamanter han hadde funnet, men i 1904 fikk han identifisert det som silisiumkarbid.

Meteor Crater, også kjent som Barringer Crater, og tidligere kjent som Canyon Diablo Crater. Bilde: Erik Charlton

Frem til 1950-tallet var meteoritter den eneste oppdagede naturlige forekomsten av moissanitt. Ved å studere disse eksemplarene, har man funnet ut at de stammer fra det ytre solsystemet! I senere tid har moissanitt blitt funnet noen andre steder også, blant annet i jordens ytre mantel. Men mineralet er svært sjeldent i sin naturlige form, så de man får kjøpt i dag er kunstig fremstilt. Men jeg syns uansett det er kjempekult å vite at dette er samme type mineral som finnes i meteoritter og at det var slik den først ble oppdaget 😀

Moissanitt ble introdusert på smykkemarkedet så sent som i 1998. Dersom du ikke har hørt om moissanitt før, er ikke det så rart, for den finner du ikke noe særlig av i Norge. Den er nemlig patentert, men denne patenten går faktisk ut i år, så kanskje den etterhvert dukker opp her også. Enn så lenge kan du for eksempel finne moissanittringer på Etsy. Men hvordan er den egentlig sammenlignet med diamanten?

Ser vi først på utseendet, er moissanitten faktisk enda mer brilliant enn diamanten, som kan være en god eller dårlig ting, utifra hva slags smak du har:

Moissanitt vs. diamant. Bilde: Investing in Jewelry

Som du kan se ovenfor, har moissanitt (venstre) et regnbuefarget spill sammenlignet med diamanten. Så spørsmålet er om du liker at det reflekteres i alle slags farger, som noen kanskje syns blir glorete, eller om du vil ha en «ren», dempet farge. Men hvilken fysiker eller astrofysiker elsker ikke synet av et pent fargespektrum? 😀 Effekten kan ses spesielt tydelig her hvor en moissanitt og en diamant blir belyst:

Bilde: Charles & Colvard

En annen viktig faktor er hardhet. Mens diamant har en hardhet på 10 i følge den såkalte Mohs skala, har moissanitt 9,25. Dette er hardere enn mange andre stener som brukes i ringer (som f.eks. topas, kvarts, zirkonia, smaragd og safir), og moissanitt er derfor velegnet til ringer som skal brukes mye, slik som en forlovelsesring.

Gitt at vi her har en sten som i bunn og grunn er like fin og hard som en diamant, er selvfølgelig prisen den avgjørende faktoren for det endelige valget (med mindre man på død og liv skal ha en diamant da). Moissanitt er vesentlig billigere. Nå vet jeg ikke nøyaktig hva ringen min koster, men jeg antar at den koster under 1/10 av hva en tilsvarende diamantring ville ha kostet. I tillegg trenger jeg ikke bekymre meg for uetisk og farlig gruvedrift for å få tak i den, siden den fremstilles på labben under trygge, kontrollerte forhold.

Jeg elsker i alle fall denne ringen, og jeg føler meg kjempefancy med den!

Bryllupet?

Poenget med å forlove oss, er naturligvis at det skal ende i et bryllup på et eller annet tidspunkt. Nå kommer jo jeg til å bli superopptatt med masteroppgaven det kommende året, så jeg må nok få den i boks først. Men det er jo masse å finne ut av i forbindelse med et bryllup, så det er bare for oss å begynne å tenke ut hva slags bryllup vi vil ha: Hvor vi skal være, hvor mange vi skal invitere, blomster, kjole, mat, gifteringer, osv. Det blir spennende og koselig!

Ha en strålende helg!

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *