Ferdig med AAO-presentasjon!

I går holdt Jeni og jeg vår «slutten-av-vinteren/sommeren»-presentasjon hos Australian Astronomical Observatory (AAO). Da fortalte vi om prosjektene vi har jobbet med de to månedene vi har vært her og vi fortalte om Huntsman Telephoto Array, som prosjektene våre er relatert til.

Ovenfor vises forsiden til presentasjonen vår – JA, det er jeg som har stått for designet naturligvis. Abstraktet for foredraget gikk som følger:

«Huntsman Winter Student Projects 2015:
Light pollution & the point spread function»

The Huntsman Telephoto Array is a joint AAO/Macquarie University project to build an astronomical imaging system from a large array of Canon telephoto camera lenses. This approach has advantages over conventional telescopes for imaging low surface brightness targets, for example dwarf galaxies and stellar streams.

The two winter students working on the Huntsman will present the idea behind the Huntsman Telephoto Array, as well as their projects:

  • Modelling the light pollution for a given observational site using satellite data and theoretical models
  • Modelling the Point Spread Function (PSF) of Huntsman’s Eye using widely available astronomical image analysis programmes and stacking techniques
  • Outreach and PR

Jeg tok på meg kjole for anledningen, men det er vanskelig å ta et bra kjolebilde av seg selv når man ikke har et godt helfigursspeil tilgjengelig …

maria-selfie-dress-australia

Nedenfor er noen av lysbildene fra presentasjonen vår, som gir et bedre innblikk i hva Huntsman er for noe.

Huntsman-presentation-aboutHuntsman

Huntsman er basert på/kopi av det allerede eksisterende Dragonfly Array:

Huntsman-presentation-aboutDragonfly

Deretter snakket vi om hvorfor Huntsman bruker kameralinser i stedet for speil. Klassiske teleskoper bruker som regel speil og jo større, desto bedre. Men:

  • slike teleskoper er dyre å bygge
  • speil sprer lys mye mer enn hva linser gjør, som gjør at det kan være vanskelig å få øye på lyssvake astronomiske objekter
  • Canon-linser som de som brukes her, er mye billigere (i området 50 000-100 000 kr per stykk) å skaffe seg enn å bygge et gigantisk teleskop
  • Canon-kameraer er kommersielt tilgjengelige, slik at hvem som helst kan få kjøpt dem, og da slipper man dessuten å vente lenge på observasjonstid på et bra teleskop

Så hva skal Huntsman brukes til? Huntsman er designet for å se på lyssvake objekter, slik som:

Huntsman-presentation-stellarstreams

Slike stjernestrømmer kan brukes til å studere massefordelingen til den mørke materien som omgir galakser.

Huntsman-presentation-dwarfgalaxies

I følge standardmodellen i kosmologien skal det finnes veldig mange flere dverggalakser enn det vi foreløpig har observert. Kanskje Huntsman kan finne noen av dem!

Deretter nevnte vi noen av resultatene som Dragonfly-systemet allerede har oppnådd: De har oppdaget maaaange veldig lyssvake galakser som ikke var kjent tidligere. Les om det her og her.

Man har store planer for Huntsman. I (nær) fremtid skal Huntsman ha sin egen kuppel plassert på Siding Spring Observatory og det skal bli helautomatisert slik at det er mulig å gjøre observasjoner fra kontoret i Sydney! 🙂

Huntsman-presentation-location

Deretter fortalte vi om våre respektive prosjekter: Jeg snakket om mitt forsøk på å modellere lysforurensning – som jeg ikke har kommet så langt med, fordi det er innmari komplisert … Jeg har beskrevet mye av det jeg har gjort tidligere i dette og dette innlegget. Jeg kommer nok til å skrive enda et innlegg når jeg er helt ferdig med oppholdet mitt hos AAO.

Jeni fortalte om modellering av kameraets Point Spread Function (PSF). Jeg vet ikke om det finnes et norsk ord for PSF, men kanskje punktkildespredningsfunksjon? 😛 PSF er et mål på hvordan et kamera representerer et lyspunkt (f.eks. en stjerne) i bildene det tar. Kameraet vil ikke klare å representere et lyspunkt perfekt, men sprer lyset utover til en «blobb».  Poenget med å modellere PSF er at når man kjenner den, kan man  fjerne forgrunnsstjerner fra fine galaksebilder som Huntsman tar. Det er nemlig slik at stjernene i Melkeveigalaksen vil dukke opp i forgrunnen av alle bildene man tar av objekter som ligger utenfor Melkeveien.

Til slutt snakket vi litt om hvordan vi bruker sosiale medier (Facebook og Twitter) til å fortelle om Huntsman og alt Huntsman-relatert: Hva vi jobber med, bilder Huntsman har tatt, nye hendelser, osv. Jeg anbefaler å følge/like Huntsman hvis du er interessert i observasjonsastronomi og er nysgjerrig på hva som faktisk må til av programmering, utstyr, osv. for å få tatt fine, gode bilder av universet.

Jeg snakket også litt om arbeidet jeg har gjort med å tegne logo for Huntsman. Mer om det snart! Etterhvert skal det bli webside også, men det blir nok ikke jeg som designer den, ettersom jeg drar om en uke.

Her er vi, blide og fornøyde, etter endt presentasjon:

AAO-presentation-huntsman-maria-jeni

God helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.