Bok: «Observatoriet – Huset som fant Norge»

For litt siden kom det en kjempefin bok om en bygning som har vært veldig viktig for Norge. Men det er kanskje ikke så mange som vet noe særlig om denne bygningen, nemlig Observatoriet på Solliløkken.

Kort bakgrunnshistorie

Observatoriet stod ferdig i 1833 og er Universitetet i Oslo sin eldste bygning. På den tiden var Solliløkken et fredelig, mørklagt sted hvor det var godt egnet å gjøre astronomiske observasjoner. I dag forsvinner Observatoriet blant de mange andre bygningene som befinner seg der og gatebelysningen fra byen gjør at det ikke går an å drive med observasjonsastronomi der lenger.

Observatoriet_OB.02344

Peter Frederik Wergmanns illustrasjon av «Det astronomiske observatorium». Kilde: Oslo Museum.

Observatoriets første bestyrer var professor Christopher Hansteen. Han sørget blant annet for å finne ut hvor Norge befant seg på kloden, etablere en nasjonal tid og studerte magnetiske felter og nordlys.

I sin tid hadde observatoriet mange viktige oppgaver som i dag er blitt spredt til blant annet Justervesenet, Institutt for teoretisk astrofysikk, Meteorologisk institutt og Statens kartverk. Dette i seg selv viser spennet i de vitenskapelige aktivitetene som foregikk på Observatoriet.

I nyere tid har Observatoriet blitt brukt til kontorer, men i forbindelse med Universitetet i Oslo sitt 200-års jubileum ble Observatoriet pusset opp slik at det ser ut slik som det gjorde i sin storhetstid. I dag brukes Observatoriet til vitenskapsformidling ovenfor Oslos 7. klassinger, men jeg krysser fingrene for museumsdrift etter hvert slik at alle kan få et innblikk i bygningens historie og vitenskapelige bidrag. Frem til den tid kan du heldigvis lese «Observatoriet – Huset som fant Norge» 😉

Boken

Basic CMYKI boken om Observatoriet møter vi Harald, sønnen til Christopher Hansteen. Den fiktive historien om Harald er kanskje ikke superspennende i seg selv, men den er en fin hverdagsskildring som knytter sammen de ulike aspektene som skal kommuniseres i denne boken: Livet på Observatoriet, Hansteens vitenskapelige arbeid, samt livet i Kristiania på den tiden. Bakerst i boken er enkle forsøk du kan gjøre selv.

Boken er kjempefint illustrert og skrevet, og stappfull av innhold. Du kan lese mer om boken – og kjøpe den! – fra websiden til en av forfatterne (og min kollega, får jeg vel si?), Gunnhild 🙂

Her er en sniktitt på boken:

observatoriet-bok-01

observatoriet-bok-02

observatoriet-bok-03

observatoriet-bok-05

observatoriet-bok-06

observatoriet-bok-07

Hva syns du om boken?

Sjekk ut hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Hovedbilde: Gyldendal

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Takk for den fine omtalen, Maria! Og ja, jeg vil påstå at vi er kollegaer. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.