Astronomikvinner: Introduksjon

Hvor mange kvinnelige astronomer kan du navngi?

Kvinnelige navn har ikke stukket seg frem i astronomihistorien, eller i vitenskapshistorien generelt. Det er ikke de vi hører om når nytt stoff gjennomgås på universitetet, og de har som regel ikke formler oppkalt etter seg. Men de har hele tiden vært der – i bakgrunnen. Og de har kommet med viktige bidrag til vitenskapen.

Jeg hadde min første kvinnelige foreleser dette semesteret. I nest siste forelesningstime var det bare jeg og én av de andre jentene som dukket opp, så på den siste forelesningen hadde foreleseren printet ut Wikipedia-sider om noen kvinnelige astronomer til oss som inspirasjon. Det ga meg ideen om at jeg har lyst til å skrive en innleggsserie som tar for seg ulike kvinner som har utmerket seg i løpet av astronomihistorien! Innleggene vil komme spredt utover i tiden som kommer.

Hvorfor sette ekstra søkelys på kvinner? Fordi det fortsatt er få av oss. Jeg tok en rask tid på oversikten over vitenskapelige ansatte ved Institutt for teoretisk astrofysikk, og antallet ligger på 12 av 51 (!). Forhåpentligvis kan jeg bidra til å jevne ut den listen en dag 😉

Har du forslag til hvem jeg burde skrive om? Legg igjen en kommentar, da vel!

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av Tim Park (brukt med tillatelse)

Relaterte innlegg

21 tanker om «Astronomikvinner: Introduksjon»

 1. Hva med Cecilia Payne-Gaposchkin? Hun besøkte ITA og var venn av Svein Rosseland. Jeg tror Realfagsbiblioteket har en biografi, se ellers Wikipedia.

 2. Hi Maria, glad you’re writing about this important subject! There was recently a big drive to improve the list of female physicists/astronomers on Wikipedia. Here’s the result:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_female_scientists_before_the_21st_century#Astronomy

  There are lots of great people in that list; Jocelyn Bell-Burnell and Vera Rubin made particularly important (i.e. should-be Nobel prizewinning!) contributions, and Jill Tarter has had an extremely interesting career.

  I also hope you’ll be able to join us for the Beyond LambdaCDM conference in Oslo this January (www.uio.no/beyond-lcdm), where many leading cosmologists (of all genders) will be in attendance.

  1. Fantastic, Phil! Thank you for the list 😀

   Unfortunately I missed the registration deadline for the Beyond LambdaCDM conference (November 1st), but hopefully next time! Next year I will have taken a cosmology course and should be better prepared to attend such an event.

     1. Du ka stadig melde deg på konferensen via hjemmesiden. Om du vil deltake på full tid må du snakke med Per om finansjering. Om det bare er et par foredrag du vil deltake i så senn meg en mail. Der blir og to populærvidenskapelige foredrag.

      Ka også anbefale bloggen http://womeninastronomy.blogspot.no

 3. I am glad you got inspiration in our AST2210 class to write more about asrtonomer women. I can also suggest Hypatia of Alexandria, if you want to go to earlier times.

 4. Via fra Mike Gladders via facebook: «As we celebrate Annie Jump Cannon’s legacy today (is appearing in Google’s doodle the ultimate acknowledgement these days? http://www.google.com/doodles/annie-jump-cannons-151st-birthday ) I’d like to throw in another fact about her that is often unknown or ignored, even amongst those of us who think we know her well! For her entire adult life, as a consequence of scarlet fever contracted soon after an eclipse-photographing expedition to Spain in 1893, Annie Jump Cannon was deaf. She accomplished extraordinary things, both as a woman in a (still) male-dominated field, and as a member of what we would call in the present day the Deaf community, in a hearing world. Despite winning the Henry Draper medal – the highest honor of the National Academy for «astronomical physics» – she was never herself elected to the academy, in part because of objections from the biologist and academy member Raymond Pearl who declared in response to her deafness that it was hard enough to run the academy without adding any more “physical defectives”. I suspect he will never appear in Google’s doodles. Annie Jump Cannon FTW! «

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.