Dag 9 i L.A.: Research, interferometri & 60″-teleskopet

I dag har jeg sett gjennom et skikkelig stort teleskop!

Morgenen

Denne morgenen hadde vi «fri», dvs. tid til å gjøre research i forbindelse med observasjonsprosjektene våre. Nå kan jeg jo fortelle hva prosjektet mitt skal handle om. I prosjektuken skal vi bruke en eller flere av teknikkene vi har lært oss den første uken til å gjøre vår egen observasjon. Teknikker vi har lært oss er:

  • fotometri
  • bildebehandling
  • spektroskopi

Så hva er det jeg skal observere? Jeg skal, som antydet på slutten av et tidligere innlegg, ta for meg spiralgalaksen M33, også kjent som Triangelgalaksen, som ser slik ut:

Galaksen M33. Bilde: VLT Survey Telescope/ESO.

Er den ikke flott? M33 er den tredje største galaksen i Den lokale gruppen (som er den lokale galaksegruppen Melkeveien befinner seg i) etter Andromedagalaksen og Melkeveien.

Det jeg skal gjøre er å fotografere den i et såkalt UBVRI-filter (U = ultrafiolett, B = blå, V = synlig lys, R = rød, I = infrarødt). Det jeg gjør da er å ta bilder av galaksen i ett filter om gangen, for så å sette sammen bildene tatt i ulike filtre etterpå. Da kan jeg kunstig fargelegge bildet slik at jeg ser hvilke områder som lyser i hvilke bølgelengder. Alt ser nemlig sort/hvitt ut direkte fotografert gjennom teleskopet.

Så hva slags informasjon kan jeg få ut av dette? Jeg kan se hvor unge og gamle stjerner befinner seg i galaksen, se etter HII-regioner (de rosa flekkene på bildet), lage en intensitetsprofil som forteller hvordan lysintensiteten avtar når man går vekk fra kjernen for å se på lysforholdet mellom kjernen og galaksedisken, og klassifisere galaksen utifra visuelle trekk. Jeg prøver å finne ut av om det er mer informasjon jeg kan få ut av bildet. Hvis det er noen som vet om noe, tar jeg veldig gjerne imot forslag!

Og hva skal de andre fire gjøre? En skal måle den differensielle rotasjonen til Solen, en annen skal ta spektra for en rekke ulike stjerner og regne ut temperaturene deres, en tredje skal måle lyskurven til en dobbeltstjerne, mens den siste skal måle lyskurven til en asteroide. At vi er fire stykker som skal drive med nattobservasjoner gjør riktignok at det blir litt kamp om 16″-teleskopet …

Ettermiddagen

Om ettermiddagen hadde vi en forelesning om interferometri. Innen astronomien innebærer dette å bruke flere teleskoper sammen. Sørger man for at signalene de ulike teleskopene mottar interfererer konstruktivt, får man en mye bedre oppløsning enn om man bare hadde ett teleskop. Vi skal lære mer om dette senere i uken, for da skal vi få omvisning på CHARA-interferometeret her på Mount Wilson Observatory som består av seks teleskoper.

Etter forelesningen ble det mer tid til å jobbe med prosjektet. Jeg fikk klarert når jeg skal ha teleskoptid, som blir onsdag og torsdag natt, og fikk hørt litt mer om de tekniske spesifikasjonene.

Kvelden

Denne kvelden fikk vi lov til å observere med det store 60″-teleskopet en halv natt!

60″-teleskopet på Mount Wilson. Bilde: Gregg Tavares.

Det viste seg derimot å være en nokså skuffende og kjedelig opplevelse. Det begynte veldig bra med Saturn. Ringene var tydelige og flere av månene var synlige. Deretter tok vi en titt på kraterne på Månen, noen stjernehoper, samt en rekke stjernetåker som egentlig ikke var noe særlig å se på. De ble for svake rett og slett. Også ble det veldig mye venting innimellom objektene. Men jeg fikk styre teleskopet den ene gangen, og det var gøy! For det er jo et helt enormt teleskop.

Jeg fikk fotografert en stjernetåke, den såkalte Katteøyetåken, gjennom teleskopet med et speilreflekskamera. Men jeg brukte en annen sitt kamera, så jeg har ikke fått bildene ennå. Forhåpentligvis kan de legges oppå hverandre til å danne et bra bilde 🙂

I anledningen kveldsobservasjon lastet jeg ned en app til Mac-en som gjør at jeg kan skru på rød skjerm, kalt RedScreen. Da går det nemlig fint å bruke skjermen rundt et teleskop uten at lyset fra skjermen forstyrrer bildene som blir tatt. Det er kjekt å ha denne uken hvor jeg kommer til å sitte mye i teleskoper og vente mens bilder tas.

Til slutt: utsikten utover L.A. fra Mount Wilson er ganske spektakulær:

LA-night

Bilde: meg.

Hovedbilde: VLT Survey Telescope/ESO (jeg har justert fargen litt)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.