Fysikk og det greske alfabetet

Når man studerer fysikk, er det veldig mange fysiske størrelser man kommer borti, blant annet når man skal regne ut forskjellige ting. Skal man kunne sette opp en fin og kortfattet formel, velger man en bokstav som skal stå for en bestemt størrelse. For eksempel står m for masse.

Da er det en ting man finner ut ganske fort: alfabetet vårt har ikke mange nok tegn! Selv med små og store bokstaver strekker det ikke til. Og da kommer det greske alfabetet inn i bildet:

GreekAlphabet

Det greske alfabetet er så pent! Jeg liker veldig godt å skrive de snirklete bokstavene. Det viser seg dessverre at selv med dette alfabetet har man ikke nok tegn! Resultatet blir at samme bokstaver brukes til å betegne flere størrelser. Det kan bli litt forvirrende i blant, men som regel skjønner man hva som er hva utifra settingen.

Jeg tror semesterets mest brukte greske bokstaver må være Ψ (psi; bølgefunksjonen i kvantefysikken), π (pi; konstanten 3,141592…), γ (gamma; gamma-faktoren i relativitetsteorien), λ (lambda; bølgelengde), τ (tau; egentid i relativitetsteorien) og φ (phi; vinkel).

Det finnes en (ufullstendig) liste over fysiske størrelser og hvilke symboler som brukes for de her 🙂

Hovedbilde: Duncan Hull

Relaterte innlegg

3 tanker om «Fysikk og det greske alfabetet»

  1. Hei Maria
   Vi har startet med et nytt magasin som heter Verdensrommet
   Har du mulighet for å bidra med noen artikkler? Dette kommer ut 6 ganger i året hvor første utsendelse er i august. Det virker som du er ivrig i ditt fag og kan mye.

   Franch

   1. Hei Franch,

    Så hyggelig med forespørsel! Send meg gjerne en e-post på hello [at] mariahammerstrom.com hvor du forteller litt mer om magasinet og hva du ser for deg at jeg kan bidra med 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *